Elita sushi burger

Nieuwe trend! De sushi burger! Lekker met zelfgemaakte teriyaki saus en Elita rundvlees!

Elita sushi burger

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Afdrukken

Ingrediënten voor 4 burgers

  • 400 g Elita diamanthaas
  • 100 g groene aspergetips
  • Halve komkommer
  • 1 avocado
  • 100 g shiitake
  • 1 el sojasaus
  • Zwarte sesamzaadjes
  • (Kewpie) mayonaise
  • Wasabi (optioneel)

Ingrediënten voor sushi rijst

  • 500 g sushi rijst
  • 6 el rijstazijn
  • 4 tl suiker
  • 2 tl zout

Ingrediënten voor teriyaki saus

  • 250 ml water
  • 75 ml sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 tl geraspte gember
  • 1 tl geraspte knoflook
  • 2 el honing
  • 4 el bruine suiker
  • 1 el maïzena

Benodigdheden: Kookpan, steelpannetje, grillpan, kom en plastic folie

Elita stempel

Dit heerlijke recept gemaakt? Plaats dan jouw foto van dit recept op Facebook of Instagram met #datzegtgenoeg!

Bereidingswijze

  1. Meng in een klein pannetje 200 ml water met de sojasaus, sesamolie, gember, knoflook, honing en bruine suiker met een garde en breng aan de kook. Meng de maizena met 50 ml water tot het klontvrij is en voeg dit langzaam toe aan de saus. Laat zachtjes koken tot de saus een beetje is ingedikt. Zet opzij en laat afkoelen.
  2. Snijd de diamanthaas in dunne reepjes, marineer deze met de 3/4 van de teriyaki saus en zet opzij, bewaar 1/4 van de saus om de “broodjes” mee in te smeren. Snijd de shii-takes in dunne reepjes en marineer met 2 el sojasaus en zet opzij.
  3. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ondertussen de rijstazijn met het zout en de suiker in een steelpannetje. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost en laat afkoelen. Schep de rijst in een ruime lage schaal (let op! deze mag niet van staal zijn!) en sprenkel de dressing erover. Schep de rijst voorzichtig om en laat afkoelen.
  4. Kook ondertussen de aspergetips 3 minuten in een steelpannetje en laat afkoelen. Snijd de komkommer en avocado in dunne reepjes en zet opzij.
  5. Zet nu de grillpan aan en grill de reepjes diamanthaas ongeveer 30 seconden per kant, dit ligt eraan hoe dik je reepjes zijn. Let wel op dat je de pan schoonveegt voordat je een nieuwe lading gaat grillen, anders koekt de teriyaki saus aan.
  6. Nu maak je de sushi broodjes door een kommetje te bekleden met plastic folie, doe vervolgens sushirijst in de kom en druk dit goed aan. Stort het bolletje rijst op een bord en haal voorzichtig het folie eraf. Herhaal deze stap nu. Draai een bolletje om en smeer er een laagje teriyaki saus op en beleg deze met de diamanthaasreepjes, avocado, komkommer, aspergetips en shiitake. Maak af met mayonaise en eventueel wasabi, bedek met het andere sushibolletje en strooi wat sesamzaadjes op het bolletje.

Maak nu de andere 3 burgers en lekker smullen maar!

Eet smakelijk!