Home » Mathijs SpecialGebraden Tante Door kip

Mathijs Special
Gebraden Tante Door kip

MATHIJS SPECIAL – Een ouderwets lekkere gebraden Tante Door kip uit de oven, door de kip feestelijk te vullen en te braden voeg je passie en smaak toe.

Mathijs special - Gebraden Tante Door kip

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele Tante Door kip
  • 1 limoen
  • 1 bol knoflook
  • 1 ui
  • 1 bosje verse tijm
  • 1 el harissa specerijenmix
  • 2 el olijfolie
  • 800 g krielaardappelen
  • 800 g pompoen
  • 200 g groene asperges

Benodigdheden: Rooster, ovenschaal

Tante Door stempel

Dit heerlijke recept gemaakt van Mathijs Vrieze? Plaats dan jouw foto van dit recept op Facebook of Instagram met #datzegtgenoeg en #alledagenvers!

Alle dagen vers

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de gewassen limoen met schil en al in stukjes. Maak de teentjes knoflook schoon en halveer ze. Snipper de ui. Rits van enkele takjes tijm de blaadjes af. Meng dit door elkaar met een beetje olijfolie en een snufje harissa specerijenmix. Vul de kip met het smaakmengsel.

  2. Besmeer de kip rondom met harissa specerijenmix. Je hebt deze in twee varianten, een gedroogde vorm, of in een potje in olie. Harissa is een Noord-Afrikaanse hete rode saus, die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Heb je de gedroogde vorm leng deze dan aan met een scheut olie.

  3. Het best kun je de kip een dag tevoren marineren zodat de smaken het best kunnen intrekken. Je kunt er ook voor kiezen om de kip direct te braden in de oven. Braad de kip op een rooster in de heteluchtoven op 175 graden. Bij een kip van 1 kilo duurt dit ongeveer 1 uur.

  4. Snijd intussen de kriel en pompoen in grove stukken. Leg deze in een schaal onder het rooster zodat de aardappelen en groenten bakken in het braadvet van de kip. Schep de groenten om. Verwijder het overtollige vet uit de schaal. Voeg de laatste 15 minuten van de bereiding ook de groene asperges toe. Breng op smaak met een snufje zeezout.

  5. Check of de kip de juiste gaarheid heeft. Een kip moet gaar zijn maar voorkom dat de kip te lang gaart want daardoor kan de kip droog worden. Doordat je hem hebt gevuld met smaken en citroen geef je smaak én voorkom je uitdroging. Garneer de kip met een bosje verse tijm. Serveersuggestie: lekker met verse appelcompote, een frisse salade en een beetje zure room/crème fraîche.

Eet smakelijk!